Od Ribnikov do skrivnosti ob Muri

Spet ob Muri in priprave na Kolpo.

Danes me je pot spet zanesla k Muri. Ko sem se hotel odpraviti, je zunaj še deževalo, zato sem odhod moral odložiti skoraj za 1 1/2 ure. Zaradi poznega odhoda in nenačrtovanih delov poti ki sem jih prehodil peš, nisem mogel prevoziti celotne načrtovane poti, pač pa se bom po neobiskanih krajih podal kdaj drugič (najverjetneje jutri.)

Prevozil sem skoraj točno 60 km s povprečno hitrostjo cca 17 km/h, celotno potovanje pa je trajalo od 6:30 do 11:45. Obiskal sem zanimive točke ob Muri pod Razkriškim mostom, najbolj pa mi je žal, da sem zamudil spust čolnov (mednarodni) po Muri. Startali so 15 minut prej, preden sem prišel na sotočje Mure in Ščavnice. Seveda bi, če bi za dogodek vedel prej, turo prilagodil.

Sedaj pa k slikam. Upam da bom vsaj približno uspel pričarati vzdušje in občutke, ki te prevevajo ko pohajkuješ ob Muri. Počasi začenjam razumeti ljudi, ki se borijo za ohranitev Mure take kot je, čeprav se reka sama, temu opira, saj po poplavah ni več nič tako, kot je bilo. Začarala je tudi mene, in me vedno bolj vleče v svojo okolje. Upam, da se bo našel energetski projekt za Muro, ki bo tako sonaraven, da bo ostala pokrajina nedotaknjena. Lep primer za to so mlini, ki izkoriščajo njeno moč, vendar ne posegajo v naravo.


Ko sem se zjutraj odpravljal na pot, se je ploha ravnokar končala. Seveda moj dežemer spet ni registriral količine padavin, ker so se zaradi dolgega sušnega vremena v njem spet naselili pajki in fixirali vagico. Vsaj na strehi avtomobila so bile vidne sledi dežja.

V smeri današnjega potovanja pa se oblaki še niso umaknili.
img_3794.jpg
img_3799.jpg

Sonce se je trudilo prebiti oblake, cesta pa je še bila mokra, tako da je me škropilo po nogah. Na njivah se dež ni poznal.
img_3801.jpg
img_3807.jpg
img_3814.jpg
img_3824.jpg
img_3829.jpg
img_3833.jpg

©Fredi Najžar - prepeljano dne 24. Junij 2007
dodaten info na mail: fredi [dot] najzar [at] siol [dot] net